home
Gezonde Verbeelding
Winkel
Actueel
Links
contact

De Gezonde Verbeelding CD's zijn een uitgave van het Van Praag Instituut en Elsevier Gezondheidszorg.

De oefeningen zijn ingesproken door Martine Busch van het Van Praag Instituut, die jarenlange ervaring heeft in het geven van ontspanningstrainingen aan zowel patiënten als professionals in de gezondheidszorg.

De oefeningen worden ondersteund met speciaal hiervoor gecomponeerde muziek door Jos Hoes.

Wat anderen vonden van deze CD:

Gezonde Verbeelding rondom operatiesEen andere, positieve kijk op de operatie
In april ben ik geopereerd aan mijn neus in Mesos Overvecht. Omdat ik al in maart geopereerd zou worden, was ik al enige weken van tevoren begonnen met het beluisteren van de cd Gezonde Verbeelding rondom operaties. Vooral de nummers 2 en 3 – spierontspanning en de bodyscan – vond ik prettig om te beluisteren. Ik luisterde ze achter elkaar. Twee keer per dag in de ochtend en in de avond. Het effect daarvan was dat ik heel ontspannen werd. De eerste keer stond ik heel onspannen t.o.v de operatie. Maar ik kreeg koorts en was ziek. Ik heb het toen zelf niet doorlaten gaan.
In april was ik ook ziek, maar toen is de operatie op advies van de KNO-arts toch doorgegaan. Ter voorbereiding kreeg ik een kuur. De tweede keer was ik toch iets meer gespannen, omdat ik weer een infectie had.
Een week voor de operatie heb ik de nummers 2, 3 en 4 beluisterd. Vooral nummer 4 – voorbereiding op de operatie – gaf mij het gevoel dat ik zelf betrokken was bij de operatie. Ik vond het interessant om te zien hoe ze bezig waren. Ik kreeg een andere, positieve kijk op de operatie. Ik kreeg er meer grip op. Het gaf mij ook mentale steun. Ik dacht: hier kom ik weer doorheen. Toch zag ik op tegen de operatie, maar achteraf is het mij enorm meegevallen. Ik heb weinig pijn gehad, ondanks mijn kuur heb ik het goed doorstaan. Geen opgezwollen neus, geen blauwe plekken.

Omdat er bij mij ook een post-traumatische stressstoornis is geconstateerd door een vroegere operatie op jonge leeftijd, kwam ik ook op de gedachte ‘Had ik dit als kind maar gehad, dan was ik daar misschien heel anders doorheen gekomen.’ Vroeger wist ik niet hoe ik met pijn boven mijn pijngrens moest omgaan. Je komt dan al gauw in een machteloze situatie, waar je geen uitweg meer uit weet. Nu denk ik dat het met een betere begeleiding niet zover had hoeven komen. Het effect van de cd is dat het mij een mentale ondersteuning heeft gegeven. Het is ook ontspannend en rustgevend om naar te luisteren. Ik denk dat ik daardoor ook minder pijn heb gehad. Zeker een hele aanwinst in de gezondheidszorg. Vooral voor kinderen zou het ook een hele verbetering zijn.
–Anne Weterings-Schevers


Rust en vertrouwen
De CD heeft me erg geholpen om te ontspannen en het geheel rustig te ondergaan. Omdat er wel enige weken wachttijd aan vooraf gingen had ik dus alle tijd om de voorbereidende oefeningen  herhaaldelijk te beluisteren. Dit gaf in hoge mate rust en vertrouwen. Ik had niet gedacht dat ik zoveel geduld en vertrouwen kon hebben.
Behalve de vele weken tot aan de operatiedag was ook de dag zelf er een vol wachten. Op een bepaalde verpleegafdeling was de MRSA uitgebroken, dus ik mooest voor de opname naar een andere chirurgische afdeling. Opnametijd 10.30 uur, maar het duurde tot 17.30 uur voordat ik aan de beurt was. Ik heb 's middags rustig liggen luisteren naar de Gezonde Verbeelding-CD en nog wat muziek en heb me compleet niet opgewonden of (mezelf) opgefokt gevoeld. Alleen na de klok van 17uur was ik wel effe bang dat het niet meer door zou gaan; desondanks bleef ik steeds rustig. En volledig vol vertrouwen dat het kwam zoals het kwam en alles goed zou gaan.
Het is een vlotte operatie geweest (ze hadden al de hele dag goed kunnen oefenen natuurlijk). Op de operatiekamer/tafel heb ik nog grapjes liggen maken met de anesthesie en de chirurg. Die had ik nog nooit gezien en daarom gevraagd of ik kennis kon maken voordat hij in mij zou gaan snijden. Naderhand heb ik nog vele malen de laatste oefening voor het herstel beluisterd. Ze zijn slaapverwekkend ontspannend. Met veel dank!
–Hanneke Kotterer
Klik hier om terug te keren naar het artikel.

Inhoud winkelmandje
 
Wat anderen vonden van deze CD
 
Geef uw mening over deze CD
 
Literatuur
 
Fragment beluisteren
 
       

Gezondeverbeelding.nl is de website van De Menselijke Maat          Beukenlaan 9    3741 BN   Baarn                            Webdesign en Fotografie: Beau