home
Gezonde Verbeelding
Winkel
Actueel
Links
contact

De Gezonde Verbeelding CD's zijn een uitgave van het Van Praag Instituut en Elsevier Gezondheidszorg.

De oefeningen zijn ingesproken door Martine Busch van het Van Praag Instituut, die jarenlange ervaring heeft in het geven van ontspanningstrainingen aan zowel patiënten als professionals in de gezondheidszorg.

De oefeningen worden ondersteund met speciaal hiervoor gecomponeerde muziek door Jos Hoes.

Wat anderen vonden van deze CD:

Gezonde Verbeelding bij pijn

Helpt me echt om bij pijn te ontspannen
Heel goede CD! Een mooie totaliteit van verbeelding, meditatie, ontspanning en zelfheling. De verbeelding stimuleert mijn creativiteit en in mijn gedachte kan ik naar een mooie plek gaan. Helpt me de flow weer te kunnen ervaren/voelen. Dit helpt me echt om bij pijn te ontspannen en mijn zorgen daarover los te laten.
Perfecte manier van mindfullness. Zorgeloos met een rijke verbeelding in het nu proberen te zijn. Luisteren naar wat mijn lichaam nodig heeft en proberen via de adem pijn weg te laten stromen. Ook mijn moeder die chronische rugklachten heeft, heeft er baat bij.
Gert JoostenFijne oefeningen
Fijne oefeningen, goede tekst met een prettige stem. De thema's spreken mij aan. Ik kan me inbeelden in wat ze vertelt en het helpt mij om te ontspannen en te kunnen inslapen.
Karin van Vlerken
 

Nauwelijks pijn na operatie
De rechterarm was op meerdere plaatsen gebroken. Na de eerste operatie bleef een langdurige pijn. Ik heb deze cd gebruikt, twee weken voor de volgende operatie. Er was nauwelijks pijn na de tweede operatie.
– Tom Krijgsman


Meer grip op het omgaan met mijn ziektes
Door een samengaan van een aantal aandoeningen lig ik dag en nacht in bed in een verduisterde kamer. Therapeutisch of geneeskundig is er aan mijn situatie niets meer te doen behalve enige symptoombestrijding. Dat is voor een jonge vrouw als ik, vol leven, onverteerbaar. Dan is het een zegen dat ik nog wel enige baat heb bij de door u uitgegeven cd's.
Ik luister er elke dag naar en voel dat ik heel langzaam weer een beetje grip krijg op het omgaan met mijn ziektes. Ook dankzij de grote variatie aan oefeningen, die qua strekking gelijkend maar inhoudelijk heel divers zijn.
Vaak word ik er wat rustiger van en loopt mijn spanning niet zo snel op. Wat mij verder opvalt is de perfectie waarmee de CD's vervaardigd zijn – qua stem, geluiden, muziek; alles is tot in de kleinste details verantwoord uitgedacht. Proficiat en dank.
– Karen Wijbenga


Vlak voor het slapen
Intens luisteren naar de instructies van Martine Busch én de muziek leidt mij af van de hevige pijn. Hierdoor word ik rustiger en kan ik de pijn relativeren. Als ik niet zou luisteren, blijf ik meer met mijn gedachte bij de pijn en voelt deze daardoor ook heftiger aan. Daarom luister ik vlak voordat ik ga slapen en zie dan niet zo tegen de nacht op. (Heb in bed de meeste pijn; lopend bijna niet).
Wél vind ik dat je goed moet kunnen visualiseren om het beste resultaat te kunnen krijgen. De ontspannings-cd heb ik minder beluisterd, maar ook hier geldt min of meer hetzelfde verhaal. Goed kunnen visualiseren en goed luisteren.
De muziek op beide cd’s vind ik ook heel goed. Werkt rustgevend.
– Diny Raams


Meteen weer die hele diepe ontspanning

Ik heb de CD heel veel gebruikt in een periode dat ik last had van Pfeiferachtige vermoeidheidsklachten. Niet zozeer bij pijn, maar wel bij vage klachten en af en toe lichte pijn.
De stem van Martine Busch is erg prettig. Ook de manier waarop ze uitlegt hoe je met de CD om kunt gaan. Een goed idee om dat te doen, want op andere ontspannings-CD's wordt vaak maar aangenomen dat je dat al weet.
Ik heb bijna twee maanden op een vast tijdstip geluisterd. Als ik de CD nu zo opeens weer eens opzet, zit ik toch meteen weer in die diepe ontspanning waarin de CD me weet te brengen. Ik ervaar het als heel erg praktisch. Het blijft heel basaal en dat vind ik ook heel prettig.
– Dorine Derks


Pijn door fibromyalgie
In 1994, na 35 jaar pijn en pijnstillers slikken, werd eindelijk de diagnose fibromyalgie gesteld. Dat was een hele opluchting. Ik was dus niet gek en het zat niet tussen mijn oren, zoals sommige artsen mij wilden doen geloven. Daarentegen was het een klap toen bleek dat er geen medicijnen waren tegen fibromyalgie. Ik ben ongeveer 3 à 4 jaar geleden opgehouden met het slikken van alle mogelijke pijnstillers, omdat ik last kreeg van maag- en darmstoornissen.

Toen ik een artikel onder ogen kreeg over Gezonde Verbeelding van het Van Praag Instituut, heb ik me opgegeven voor de cursus Gezonde Verbeelding bij pijn in Utrecht. De eerste keer dat ik naar Utrecht ging was de pijn in mijn arm zo hevig, dat ik niet per auto durfde te gaan en de trein heb genomen. Bij de eerste oefening gebeurde er niets, maar bij de tweede oefening des te meer. De pijn in mijn arm verdween, terwijl dat normaal gesproken zo'n 36 uur duurde. (De pijn kwam en komt wel regelmatig terug, gelukkig minder hevig dan vroeger, maar met de oefeningen op de cd heb ik het ook weer sneller onder controle.) We leerden dat het gaat om de acceptatie van de pijn (door deze niet weg te drukken, waardoor je dan weer andere spieren overbelast). Door je te richten op de ontspanning van de spieren ontdek je de helende werking van deze ontspanning.

Ik doe de oefeningen voornamelijk in bed en merk dat hierdoor ook het slapen stukken beter gaat dan ooit. De reumatoloog was uitermate tevreden dat ik zo goed met de pijn heb leren omgaan, maar tevens waarschuwde hij me dat daarmee de fibromyalgie niet over was; dat wezen de tenderpoints wel uit.
– Gré König
Klik hier om terug te keren naar het artikel.

Inhoud winkelmandje
 
Wat anderen vonden van deze CD
 
Geef uw mening over deze CD
 
Literatuur
 
Fragment beluisteren
 
       

Gezondeverbeelding.nl is de website van De Menselijke Maat          Beukenlaan 9    3741 BN   Baarn                            Webdesign en Fotografie: Beau