Het effect van geleide visualisatie op opnameduur, pijn en angst bij patiënten die een hartoperatie ondergaan
Onderzoekers aan de Cleveland Clinic in de Amerikaanse staat Ohio hebben een studie gedaan naar het effect van geleide visualisatie op opnameduur, preoperatieve angst en postoperatieve pijn bij 100 hartpatiënten die een operatie moesten ondergaan.
De 49 deelnemers in de controlegroep (gem. leeftijd 66 jaar) kregen voor en na de operatie standaardzorg. De 51 deelnemers in de experimentele groep (gem. leeftijd 55 jaar) kregen niet alleen standaardzorg maar luisterden ook naar een cassette met een ontspannings- en een visualisatieoefening, ondersteund door muziek. Tijdens de anesthesieprocedure voorafgaand aan de operatie en in de uitslaapkamer na de operatie luisterden de deelnemers in de E-groep alleen naar de muziek van de cassette. De patiënten kregen de instructie om op de drie dagen voorafgaand aan de operatie en op de 5 dagen erna 2x daags, ’s-ochtends en ’s-avonds, naar de cassette te luisteren.
Patiënten in de E-groep konden het ziekenhuis significant eerder verlaten dan de deelnemers in de controlegroep (5.6 vs 7.4 dagen). De patiënten in de E-groep hadden bovendien op alle 5 dagen na de operatie significant minder pijn dan de controlegroep. Datzelfde gold voor pre- en postoperatieve angst. De kosten voor de deelnemers in de E-groep bleken 19% lager te liggen dan voor de patiënten in de controlegroep.
De onderzoekers concluderen dan ook dat het gebruik van visualisatieoefeningen rondom operaties een simpele en doeltreffende manier is om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren en de kosten te beperken.
Tusek DL, Cwynar R, Cosgrove DM. Effect of guided imagery on length of stay, pain and anxiety in cardiac surgery patients. The Journal of Cardiovascular Management, Mar-Apr 1999;10(2):22-28. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10557909
U kunt dit venster sluiten om terug te keren naar de website van Gezonde Verbeelding.
|