home
Gezonde Verbeelding
Winkel
Actueel
Links
contact

De Gezonde Verbeelding CD's zijn een uitgave van het Van Praag Instituut en Elsevier Gezondheidszorg.

De oefeningen zijn ingesproken door Martine Busch van het Van Praag Instituut, die jarenlange ervaring heeft in het geven van ontspanningstrainingen aan zowel patiënten als professionals in de gezondheidszorg.

De oefeningen worden ondersteund met speciaal hiervoor gecomponeerde muziek door Jos Hoes.

Winkel

Gezonde Verbeelding bij hartoperatiesGezonde Verbeelding bij hartoperaties
door Martine Busch

Voor veel mensen is het hart het symbool van het leven. Een hartoperatie is medisch en persoonlijk een ingrijpende gebeurtenis. Het is normaal dat u van tevoren spanning en stress ervaart en tegen de operatie opziet.
Onderzoek toont aan dat ontspannings- en visualisatieoefeningen, zoals op deze cd, de angst voor de aankomende operatie verminderen. Ze helpen u meer greep te krijgen op de spanning en stress. Verder is aangetoond dat de oefeningen het postoperatieve herstel kunnen bevorderen, doordat patiënten bijvoorbeeld minder pijn hebben na afloop van de operatie. Daardoor kan het medicijngebruik tegen angst en pijn verminderen en dat geeft een aantoonbare daling van het aantal ligdagen.

Op de CD staan 5 oefeningen, voorafgegaan door een instructie. Tussen haakjes de lengte van de nummers in minuten.

1 [06:10] Instructie
2 [12:13] Spierontspanning
3 [10:15] De bodyscan
4 [12:09] De veilige plek
5 [10:33] Voorbereiding op de operatie
5 [13:18] Herstel na de operatie

Oefeningen 1 en 2 zijn ontspanningsoefeningen, waaruit je een keuze kunt maken. Bij Spierontspanning worden allerlei spiergroepen van hoofd tot voeten aangespannen en weer losgelaten, terwijl je bij de Bodyscan in gedachten je lichaam doorloopt en overal ontspanning brengt.

Oefening 3 brengt je in gedachten op een plek waar je je prettig en veilig voelt. Veel mensen vinden het fijn om zo'n plek te hebben om even weer tot rust te komen.

Geadviseerd wordt om een week voor de operatie te beginnen met de oefening Voorbereiding op de operatie en deze dagelijks te beluisteren voor een maximaal effect.
De laatste oefening Herstel na de operatie heeft het meeste resultaat, als je deze na afloop van de operatie minimaal een week lang dagelijks beluistert.

De oefeningen zijn gebaseerd op internationaal onderzoek en op de ervaringen van patiënten in het Diakonessenhuis Utrecht, die een openhartoperatie hebben ondergaan.

De teksten zijn ingesproken door Martine Busch en de muziek is speciaal voor deze CD gecomponeerd en gespeeld door Jos Hoes op mandoline, très, koto, piano, percussie en contrabas. Bij oefening 3 is gebruik gemaakt van zeewindgeluiden.

Trefwoorden: hartoperatie, angst, pijn, herstel


Audio CD €19,95 (incl. €3,19 btw)
Elsevier Gezondheidszorg | 2008
ISBN: 978 90 352 30323Bestel:

 AantalPrijs
Gezonde Verbeelding bij hartoperaties € 19.95   


Vorige | Terug naar overzicht

Inhoud winkelmandje
 
Wat anderen vonden van deze CD
 
Geef uw mening over deze CD
 
Literatuur
 
Fragment beluisteren
 
       

Gezondeverbeelding.nl is de website van De Menselijke Maat          Beukenlaan 9    3741 BN   Baarn                            Webdesign en Fotografie: Beau